24/5/12

"Τσουνάμι" ατομικών συμβάσεων στο Ηράκλειο

Στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει σημάνει συναγερμός, ήδη οι πρώτες καταγγελίες έχουν φτάσει στο συνδικαλιστικό όργανο και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανατραπεί ο εργασιακός χάρτης της πόλης. 

Στην κλίνη του Προκρούστη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το καθεστώς της απασχόλησης στο Ηράκλειο στη σκιά της λήξης της μετενέργειας.

Στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει σημάνει συναγερμός, ήδη οι πρώτες καταγγελίες έχουν φτάσει στο συνδικαλιστικό όργανο και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανατραπεί ο εργασιακός χάρτης της πόλης.
Ουσιαστικά, από χθες, οι εργοδότες έχουν το ... ελεύθερο να προχωρήσουν μονομερώς σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, καθώς η λήξη της μετενέργειας καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις.

«Προς το παρόν οι εργοδότες επεξεργάζονται τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος με τη λήξη της μετενέργειας» δηλώνει στο prismanews ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης και συμπληρώνει «οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Το νέο καθεστώς είναι εφιαλτικό για τους εργαζόμενους».

Το αμαρτωλό παρελθόν

Με βάση το πρόσφατο ... αμαρτωλό παρελθόν στο εργασιακό τοπίο στο Ηράκλειο, όπου οι περισσότεροι επιχειρηματίες, πολλές φορές με πρόσχημα την κρίση, προχώρησαν σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, αναμένεται τσουνάμι περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Μέσα στους επόμενους μήνες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θα αποτελούν το βασικό κομμάτι στο εργασιακό παζλ της Κρήτης, ενώ πολλά θα κριθούν από τις τελικές επαφές των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τους ξενοδόχους.

Ανάχωμα

Σε αυτό το πλαίσιο, το εργατικό κέντρο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ενημερωτικές επαφές σε χώρους εργασίας τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. Ήδη η ... εκστρατεία ενημέρωσης έχει ξεκινήσει και από την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις.

«Κλιμάκια του εργατικού κέντρου θα οργώσουν όλο το νομό. Τη Δευτέρα έχουμε σχετική συνάντηση, ωστόσο μέχρι τότε θα γίνουν επαφές σε εργασιακούς χώρους» τονίζει ο κ.Βαρδάκης. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «ο εργαζόμενος δεν μπορεί να επιβιώσει με 450 ή με 500 ευρώ. Εκτός από τις ενημερωτικές επαφές που θα έχουμε με εργαζόμενους, θα επιδιώξουμε συνάντηση και με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις καλές σχέσεις με το επιμελητήριο και με την ΟΕΒΕΝΗ».

Αναρτήθηκε από ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δνση:Λεωφόρος Δημοκρατίας 10, 71202, Ηράκλειο Κρήτης, Τηλ.2810282408-2810281981 e-mail:ergkehr@otenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος26/5/12

    ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΗ ΤΗ ΓΣΕΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΟ ΠΙΛΑΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΙΔΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι (ανώνυμοι) συνάδελφοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Υβριστικά και εκτός θέματος μηνύματα θα διαγράφονται. Μη χρησιμοποιείτε greeklish.